Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2010 10:45 - провокирано откровение -3
Автор: melinik63 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.02.2010 11:15


 

    Шаблона в нашия живот ,дори да не искаме да си го признаем  е добре научено или не повторение на това ,което правим или копираме повторения, които можем да оприличим съответно на КРЪГ и СПИРАЛА. 
Кръгът, е подобен на тъпкане на едно място. Напомня притчата за едно магаре, което било вързано с въже за един кол и цял живот вървяло в кръг около него. Когато накрая умряло, магарето се намирало на същото място, където било в началото. Еднообразното повторение на едни и същи думи, фрази, образи и действия, създава илюзията за движение и същевременно носи сигурността на утъпкания път, но не ни развива. Отрицателният ефект от подобни повтарящи се действия е приспиването на съзнанието, което прави човека лесно манипулируем. Но този тип повторения са полезни при създаването   навици, а на определени действия, в които не е необходимо пълното участие на съзнанието.


 Спиралата, води до усъвършенстване и развитие на съзнанието, духа и тялото. В този процес, чиракът става калфа, а калфата - майстор, достигайки чрез повторението на една и съща дейност, но всеки път на по-високо ниво, по-добро к Повторението по спирала също може да има и отрицателна характеристика. При наркоманите и алкохолиците, постепенното увеличаване на дозата, необходима за достигането на определено ниво на удоволствие, води до все по-голяма зависимост и деградация.

Повторението в кръг ние наричаме „зацикляне”, ако е по спирала, носи името „еволюция”.

Следването на едни и същи религиозни догми и канони е именно зацикляне, докато истинското духовно развитие предполага движение по спирала. В личните отношения, повторението на едни и същи действия, думи, води до рутина, която може да бъде пагубна.


Повторението, дори когото е с добри намерения, трябва да бъде с мярка. Една и съща дума, изречение, храна, песен, молитва, повтаряни без мярка, води до втръсване, при което човек започва да изпитва неприязън, отблъскване или дразнене- тавтология. В човешките отношения честото повтаряне на еднакви по смисъл изречения наричаме „мърморене” и също е изключително неприятно . хората носители-мърморковци!

Като изключим тези отрицателни страни, добре премереното повторение създава усещане за увереност, близост, харесване, ЗАЩОТО това което чуваме отвън, е подобно на онова, което вече е вътре в нас (като спомен в паметта!).

Факт е също така, че ние се стремим да повторим тези преживявания и усещания, които харесваме. Кой не е гледал любимия си филм няколко пъти, кой не е слушал любимата песен стотици пъти! Следвайки втория принцип на Хермес – „Това, което е горе, е подобно на това, което е долу; това, което е долу е подобно на това, което е горе”, ще си позволя да формулирам Принципа на повторението: ТОВА, КОЕТО ХАРЕСВАМЕ – ГО ПОВТАРЯМЕ; ТОВА, КОЕТО СЕ ПОВТАРЯ – ЗАПОЧВАМЕ ДА ХАРЕСВАМЕ.

В заключение: за да постигнете успех в коя да е област на живота, просто трябва да направите необходимия и достатъчен брой повторения ,НО НЕ И ГРЕШКИТЕ В ЛЮБОВТА.



Тагове:   откровение,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: melinik63
Категория: Лични дневници
Прочетен: 214214
Постинги: 199
Коментари: 123
Гласове: 444
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930